۶.۴.۰۰

تعبیر رویای علم‌الهدی؛ حذف زنان از پرچم‌داری المپیک

 


چهارشنبه, ۲ام تیر, ۱۴۰۰
 روز ۲۱ خرداد، احمد علم‌الهدی گفت: «اینکه در رقابت های المپیک در چین تیم ورزشی ما وقتی می‌خواهد حرکتی بین‌المللی انجام دهد، نباید پرچم‌دار آن یک خانم ورزشکار باشد.
ایران وایر:
پیام یونسی‌پور

با اعلام کمیته ملی المپیک ایران، «صمد نیکخواه بهرامی» کاپیتان تیم ملی بسکتبال ایران، به عنوان پرچم‌دار کاروان المپیک ایران انتخاب شده است.

دوشنبه ۳۱ خرداد خبرگزاری مهر خبر داده بود که چهار «مرد» به عنوان گزینه‌های نهایی کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش و جوانان، برای پرچم‌داری کاروان ایران در توکیو انتخاب شده‌اند. «صمد نیکخواه بهرامی» کاپیتان تیم ملی بسکتبال، «میلاد عبادی‌پور» کاپیتان دوم تیم ملی والیبال، «علی پاکدامن» عضو تیم ملی شمشیربازی اسلحه سابر و «میرهاشم حسینی» عضو تیم ملی تکواندو ایران، چهار گزینه نهایی بودند.

از المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا تاکنون، این نخستین بار است که هیچ ورزشکار زنی، در فهرست

پرچم‌داران احتمالی کاروان ایران قرار نمی‌گیرد.

***

۱۸ مرداد ۱۳۷۸ رقابت‌های المپیک پکن به صورت رسمی با برگزاری مراسم افتتاحیه آغاز شد. «هما حسینی» عضو تیم ملی قایقرانی ایران، به عنوان پرچم‌دار و پیشقراول کاروان ایران حرکت کرد.

خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، در گزارشی نوشت: «زن ورزشکار مسلمان ایرانی، با رعایت موازین اسلامی و پوشش کامل، با متانت و وقار یک زن ایرانی، پرچم سه رنگ جمهوری اسلامی ایران را به اهتزاز درآورد.»

اما سه روز بعد، ورق برای رسانه‌های نزدیک به جریان‌های تندرو برگشت. «احمد علم‌الهدی» نماینده رهبر جمهوری اسلامی و خطیب جمعه مشهد، در سخنرانی خود، به پرچم‌داری یک زن ایرانی تاخت.

روز ۲۱ خرداد، احمد علم‌الهدی گفت: «اینکه در رقابت های المپیک در چین تیم ورزشی ما وقتی می‌خواهد حرکتی بین‌المللی انجام دهد، نباید پرچم‌دار آن یک خانم ورزشکار باشد. چرا که این موضوع جنگ با ارزش‌ها و آماده‌سازی مردم برای فرج امام زمان (عج) است. آیا می‌فهمید چه می‌کنید؟ اینکه در حرکتی بین‌المللی زن را جلودار می‌کنید، غیر از سرپیچی از فرمایشات معصومان است؟»

او نخستین یا آخرین روحانی تندرویی نیست که علیه زنان ورزشکار موضعی کاملا رادیکال گرفت. آذرماه ۱۳۸۹ آیت‌الله «صافی گلپایگانی»، از مراجع تقلید قم، در واکنش به اعزام ورزشکاران زن به خارج از کشور گفت که اعزام ورزشکاران زن مایه شرمساری است و باید از آن جلوگیری کرد.

آیت‌الله «عباس کعبی»، یکی دیگر از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم همان سال حضور زنان ایرانی در رقابت‌های المپیک و بازی‌های آسیایی را «تاسف‌برانگیز، عجیب و مایه تاثر و تکدر» نامیده بود.

ماجرا چندان به سال‌های دور هم برنمی‌گردد. بهمن ماه سال ۱۳۹۹ آیت‌الله «حبیب‌الله شعبانی» نماینده ولی‌فقیه جمهوری اسلامی در همدان و امام جمعه این شهر در دیدار با «آرش میراسماعیلی» رییس فدراسیون جودو ایران، در انتقاد از تعلیق فدراسیون جودو ایران به دلیل دخالت‌های سیاست در امور این فدراسیون مدعی شد که دستگاه‌ها و نهادهای بین‌المللی ورزش، متاثر از سیاست‌های دولت‌های غربی هستند. او در همین گفت‌وگو، از مدیران ورزش کشور خواست از زنان ورزشکار ایرانی به عنوان ابزار تبلیغاتی استفاده نکنند.

شاید یکی از ابزارهای تبلیغاتی مورد نظر این روحانی، نمایش دادن زنان ورزشکار ایرانی در رژه روز افتتاحیه باشد. پروپاگاندای جمهوری اسلامی، زنان ورزشکار را در رقابت‌های بین‌المللی برای رسیدن به همان هدفی می‌بینند که خبرگزاری فارس پس از پرچم‌داری هما حسینی در یک خط از خبر خبرگزاری «شین‌هوا» چین جست‌وجو می‌کرد؛ اشاره به حجاب اسلامی پرچم‌دار ایران.

انتقادات آیت‌الله علم‌الهدی و مراجع شیعه، یک دوره پرچم‌داری را از زنان ایران در المپیک لندن گرفت. با وجود این‌که «اصغر رحیمی» دبیر ستاد تدارکاتی بازی‌های آسیایی و المپیک در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر از احتمال بالای پرچم‌داری یک ورزشکار زن در افتتاحیه المپیک لندن صحبت کرده بود؛ اما «علی مظاهری» بوکسور تیم ملی ایران پرچم را در دست گرفت.

دوره بعد «زهرا نعمتی» تیرانداز پارالمپیکی که به رقابت‌های المپیک هم راه یافته بود، پرچم‌دار ایران در المپیک ریو شد. باز هم دستگاه تبلیغاتی جمهوری اسلامی تلاش کرد نشان دهد رسانه‌های جهان در شب مراسم افتتاحیه المپیک، به پرچم‌داری یک زن ایرانی توجه ویژه کرده‌اند.

به صورت نمونه وب‌سایت رسمی روزنامه ایران و خبرگزاری ایسنا در گزارش‌هایی از بازتاب حضور زهرا نعمتی در راس کاروان ایران در «برخی رسانه‌های جهان» نوشتند. اما هیچ اشاره‌ای به نام این رسانه‌ها نشده بود.

استفاده ابزاری از زنان ورزشکار در رقابت‌های المپیک را حتی می‌توان در سرنوشت تلخ «لیدا فریمان» پرچم‌دار زن ایرانی در رقابت‌های المپیک ۱۹۹۴ آتلانتا دانست. صداوسیمای جمهوری اسلامی، حضور لیدا فریمان در المپیک را نشانه موفقیت زنان ایرانی می‌دانست و مدعی بود حضور «یک زن» در کاروان ایران، تحسین جهانیان را برانگیخته است. روزنامه کیهان نیز در مطلبی یک روز پس از مراسم افتتاحیه نوشت: «حضور این زن مسلمان، دسیسه‌های رسانه‌های مسموم غربی را باطل کرد.»

لیدا فریمان سال ۱۳۸۹در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، پس از سال‌ها سکوت مدعی شد که سه ماه پس از رقابت‌های المپیک آتلانتا و در حالی که در رقابت‌های بازی‌های آسیایی توکیو حضور داشت، یکی از مدیران بالارتبه ورزش ایران به او گفته بود: «کاری می‌کنیم که دیگر نامی از تو در ورزش نماند.»

او همانی بود که روزنامه کیهان و صداوسیما، مایه فخر نظام جمهوری اسلامی معرفی‌اش کرده بودند.

حالا، ورزش ایران به سوی دیدگاه‌های آیت‌الله علم‌الهدی نزدیک می‌شود. در حالی که «حمیده عباسعلی» پرافتخارترین کاراته‌باز زن ایران، شانس اصلی مدال‌آوری در تاریخ کاروان ایران محسوب می‌شود، حتی نامی از او در گزینه‌های اولیه پرچم‌داری وجود ندارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر